Anne Nilsson


Kärlekens bunker

"Och mitt i bunkern, omgivet av alla dessa röda hjärtan finns en eld?
 - Ja, en kärlekslåga, en eld av det mer kitschiga slaget, en fejkbrasa som drivs med elektricitet.
Fejkbrasan för tankarna till obskyra salonger där allt är prål och rött sammet och doften av en budoir där kärleken köps för pengar eller där kärleken är lösaktig, som under kriget där kärleken inte visste några gränser utan där ömhet, hud, smekningar och kel var till tröst i allt elände. Där mötena var hastiga, eldiga, varma och där begäret var större än moralen som katekesen föreskrev.

Kärlek när tiden höll på att brista."

GÖRAN LAGER
Utdrag från GT 1996

"Hon inreder ett kärleksnäste, mot vinden och mot havet, mot den lede Fi, längst mot Öster där Sverige tar slut.
Anne Nilsson har sysselsatt sig med tanken länge. Ända sedan hon såg en bok med alla barn. Alla de barn som föddes under slutet av kriget. De barn som är kring femtio i år.  Aftonens barn från krigets Europa.

Det är alltså inte bara det faktum att människor förökar sig i kris och att ett krig är anledningen till att det finns en så stor andel 40-talister idag, som Anne Nilsson förtydligar med sitt kärleksnäste på Sysne Udd. Hennes installation förtydligar också livsviljan, den oerhörda kraft som finns i var och en av oss, att skapa rum och skapa förutsättningar för ett vidare liv, för upplevelser och för att leva i en värdig miljö.
Konstverket i bunkern har många bottnar och ger utrymme för en lång rad olika reflektioner. Hennes hjärtan som ska stå som emblem till kärlek, har till den yttre formen, teckningens linje, det slitna tecknet för hjärta."


            


Hjärta 1

Hjärta 2

Hjärta 3

Hjärta 4

Hjärta 5

Hjärta 6

Hjärta 7

Anne Nilsson

www.annenilssonkonst.se